نوع دیگر فیشینگ با ارسال پیامک جعلی شامل تأیید نادرست خرید اخیر یا صورتحساب یک سرویس است. این احتمال وجود دارد که قربانی این نوع فیشینگ هیجانزده یا نگران میشود. از طرفی محتوای پیام اعتماد او را جلب میکند. در نتیجه فرد سعی میکند که با اقدام فوری هزینههای موجود را پرداخت کند. همین باعث ورود فرد به فرآیند فیشینگ میشود.
پشتیبانی مشتری
کلاهبرداری های مختلفی با مضمون ارائه خدمات مرتبط با کرونا صورت میگیرد. محتوای آنها با توجه به سازمانهای فعال در حوزه اطلاعرسانی، مراقبتهای بهداشتی و سازمانهای مالی شکل گرفته است. گاهی مردم نیز با توجه به اهمیت اتمام همهگیری کرونا فریب میخورند. در نتیجه سعی میکنند که به کمکهای مالی و توجه به نکات بهداشتی لینک داده شده توجه کنند.
فیشینگ با مضمون جایزه
احراز هویت دو مرحلهای روش شناخته شدهای برای ارتقای امنیت تلفن همراه و پیام رسانهایی مانند تلگرام و واتساپ است. اما دقت کنید که این اطلاعات به افراد دیگری داده نشوند. مخفی بودن کد احراز هویت دو مرحلهای به ایمن ماندن دستگاه هوشمند شما کمک میکند.
آنتیویروس در مقابل فیشینگ با ارسال پیامک
شاید این موضوع باعث نگرانی بسیاری از افراد شده باشد. اما باید بدانید که راهکارهایی وجود دارند که شما را در مقابل فیشینگ با ارسال پیامک جعلی محافظت میکنند.
جواب پیامک را ندهید
دسترسی به اطلاعات شما با کسب اطلاعات بانکی شما برابر است.اگر در اپلیکیشن از شما بخواهند پولی واریز کنید، به راحتی به با ورود اطلاعات در درگاه پرداخت، به تمام اطلاعات شما پی میبرند. همین باعث میشود که حسابهای بانکی شما سریع خالی شود.
فیشینگ با ارسال پیامک جعلی اخطار قطع برق
در این حالت، فرد نگران رخ دادن مسئله کیفری و حاضر شدن در دادگاه است. به همین دلیل لینک را باز میکند. وقتی فرد وارد لینک میشود، از او میخواهند که دانلود اپلیکیشن را انجام دهد. فرد با نصب اپلیکیشن راهی برای فعالیت مجرمان سایبری باز میکند. در این شرایط کلاهبرداران به تمامی اطلاعات صاحب تلفن همراه دسترسی پیدا میکنند.
مثال آشنای آن زمانی است که پیامی ارسال میشود و متن آن درخواست میکند که فرد روی لینک خاصی کلیک کند. سپس فرد تشویق میشود که آن پیام را برای چند نفر بفرستد تا برنده جوایز ویژهای مانند گوشی آیفون شود. در این شرایط مجرمان سایبری به آسانی اطلاعات تعداد بسیار زیادی از افراد را مورد سوء استفاده قرار میدهند.
فاکتور یا تأیید سفارش
شاید این سؤالها مطرح شوند که آیا فقط با اطلاعات شخصی میتوانند حساب بانکی را خالی کنند؟ یا آسیبهای دیگری به صاحبان تلفن همراه وارد میشود؟ در پاسخ باید بگوییم که مجرمان سایبری در بستر فضای مجازی به اطلاعاتی از جمله دفترچه شماره تماسها و تمام اکانتهای شما در شبکههای اجتماعی دست پیدا میکنند. آنها میتوانند پیامکهای شما در تمام پیام رسانها را بخوانند. حتی میتوانند از جانب شما به شماره تماسهای تلفن همراهتان میفرستند. به این ترتیب افراد بیشتری در جمع قربانیان حملات سایبری فیشینگ با ارسال پیامک قرار میگیرند.
دو نمونه از فیشینگ با ارسال پیامک جعلی
کلاهبرداران گاهی ارسال پیامک را برای دستیابی به اطلاعات افراد و خالی کردن حسابهای بانکی انتخاب میکنند. در این حالت پیامک ارسال شده آنقدر جذاب است که فرد مشتاق میشود که روی لینک جعلی کلیک کند. پس از آن فرد وارد صفحهای به ظاهر ایمن و مطمئن میشود که در واقعی جعلی است. سپس اطلاعات هویتی و برخی از اطلاعات مربوط به حساب بانکی از او خواسته میشود. با ثبت اطلاعات، کلاهبرداران تمام اطلاعات شخصی را میدزدند.
جوایز و هدایا نشاندهنده وعده خدمات یا محصولات رایگان هستند. اغلب این هدایا از جانب یک خردهفروشان معتبر یا شرکتهای شناخته شده ارسال میشوند. این موارد میتوانند جوایز مسابقات، جوایز خرید یا هر تعداد پیشنهاد رایگان دیگر باشند. هنگامی که یک مجرم با پیشنهاد ایده «رایگان» هیجان فرد را بالا میبرد، شرایط را فراهم میکند تا سریعتر فرآیند فیشینگ انجام شود. جالب است بدانید که این جرائم عموماً با پیشنهادات زمانی محدود یا انتخاب انحصاری برای کارت هدیه رایگان همراه هستند.
فیشینگ با ارسال پیامک، ایمیل یا تماس تلفنی به این صورت است که پیامی در پلتفرمهای مختلف به افراد ارسال میشود. در این پیام کاربران را به کلیک کردن روی یک لینک به ظاهر معتبر و سازمانی دعوت میکنند. سپس از او اطلاعاتی مانند شماره کارت، شماره حساب و حتی اطلاعات شخصی میخواهند. پس از مدت زمان کوتاهی تمام اطلاعات هویتی فرد و اطلاعات بانکی او حک میشوند. در همان زمان یا پس از مدتی فرد متوجه میشود که تمام حساب بانکی او خالی شده است.
۳- مؤثرترین راهکارها در مقابل فیشینگ با ارسال پیامک چیست؟
در ادامه برخی از فرضیههای رایج برای فیشینگ پیامکی آورده شده است:
کووید-۱۹
فیشینگ (Phishing) نوعی کلاهبرداری در بستر آنلاین است. کلاهبرداران با ارسال ایمیل، پیامک یا تماسهای تلفنی به حک کردن اطلاعات کاربران و خالی کردن حسابهای بانکی آنها اقدام میکنند. اگر نگاهی به کلمه انگلیسی آن بیندازید یا (Fishing) به معنای ماهیگیری میافتید. در واقع، در این نوع از جرائم، کلاهبرداران با آمادهسازی طعمهای جذاب برای کاربران، تمام اطلاعات کامپیوتر، موبایل و حسابهای بانکیشان را به دست میآورند. این فرآیند چیزی شبیه ماهیگیری است.
فیشینگ چگونه اتفاق میافتد؟
کرونا، فیشینگ هدیه، فاکتور یا تأیید سفارش و پشتیبانی امور مشتریان از رایجترین مضامین فیشینگ به حساب میآیند.
چنانچه قابلیت احراز هویت چندمرحلهای تلفن همراه و اپلیکیشنهای شما فعال باشد، امنیت دستگاه هوشمند شما اجازه هک شدن اطلاعات را به مجرمان سایبری نمیدهد. به این ترتیب با روش (multi-factor authentication) میتوانید در مواجهه با فیشینگهای پیامکی در امان بمانید.
احراز هویت دو مرحلهای کافی نیست

یک نمونه دیگری از فیشینگ با ارسال پیامک جعلی را برای شما شرح میدهیم. در این فیشینگ کلاهبردار از اخطار قطع برق استفاده کرده است. در حقیقت، در این فرآیند مجرم سعی کرده که پیامی نگرانکننده درباره قطعی برق به صاحبان تلفن همراه بفرست. در پیامک درخواست میشد که افراد برای پرداخت بدهی روی لینک مشخصی کلیک کنند. بعد از رویت قبض برق، فرد به درگاه پرداخت الکترونیکی هدایت میشد. او با وارد کردن اطلاعات بانکی خود، فرصت را برای دزدی اینترنتی فراهم میکرد.
گاهی با سوء استفاده از اطلاعات افراد، دزدیهای غیرقابل چشمپوشی انجام میشوند. آسیبهایی به قربانیان حملات سایبری فیشینگ وارد میشوند که رفع آنها دردسرهای بسیاری به همراه دارد. در ادامه به طور خاص درباره فیشینگ با ارسال پیامک جعلی توضیح میدهیم.
فیشینگ با ارسال پیامک جعلی چیست؟
وقتی مردم با تلفن همراه خود هستند، کمتر احتیاط میکنند. بسیاری تصور میکنند که گوشیهای هوشمندشان از کامپیوترها ایمنتر است. اما امنیت گوشیهای هوشمند محدودیتهایی دارد و همیشه نمیتواند مستقیماً در برابر اتفاقات از شما و اطلاعاتتان محافظت کند.
- اعتماد: مجرمان سایبری وقتی به عنوان افراد و سازمانهای قانونی وارد میشوند، شک قربانیان حملات سایبری خود را کاهش میدهند. این در حالی است که پیامکها به عنوان یک کانال ارتباطی شخصیتر، به طور طبیعی قدرت دفاعی فرد را در برابر تهدیدات کاهش میدهند.
- زمینه: وجود موقعیتی که میتواند با اهداف سازمانهای معتبر مرتبط باشد، به مجرم اجازه میدهد تا یک پوشش مؤثر بسازد. شخصی بودن پیام به مجرم کمک میکند تا هرگونه سوء ظن مبنی بر اسپم بودن را برطرف کند.
- احساسات: مجرمان سایبری با افزایش احساسات افراد میتوانند بر تفکر انتقادی قربانیان حملات سایبری خود غلبه کرده و آنها را به اقدام سریع ترغیب کنند.